F.C. Magazine

Kunstgras: Vloek of zegen?

Al in 2016 kwam onderzoeksprogramma Zembla met een verontrustende uitzending over sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele schade voor gebruikers en natuur.

Er zouden volgens het RIVM op dat moment geen schadelijke gevolgen zijn voor de tienduizenden mensen die meerdere malen in de week gebruik maken van de velden.

Kunstrags is veilig volgens het RIVM

Dat was natuurlijk een mooie uitkomst voor de clubs want kunstgrasvelden bieden grote voordelen. Een veld wordt bijvoorbeeld niet afgekeurd wegens de vele regen. Daardoor kunnen trainingen en wedstrijden nagenoeg altijd doorgang vinden, dat in tegenstelling tot natuurgras.

6 jaar later

Nu, zo’n zes jaar en een aantal afleveringen later blijkt er toch meer aan de hand te zijn dan het RIVM op dat moment meldde.

Het is natuurlijk een mooie manier om van oude autobanden af te komen. In plaats van kosten maken deze bedrijven nu winst.

Vrij spel

De enige twee bedrijven in Nederland die oude kunstgrasvelden afvoeren en deze volgens afspraak reinigen en recyclen komen deze afspraken helemaal niet na.

Door heel Nederland liggen er bergen met oud kunstgras en rubbergranulaat, sterker nog in Zweden ligt ook een stapel van één van deze Nederlandse bedrijven.

Het lijkt er op dat deze bedrijven vrij spel, en de gemeentes in de tang hebben. Wanneer de gemeente ingrijpt zal zij zelf voor de kosten opdraaien van het saneren van deze enorme hoeveelheden afval. Het gaat hierbij volgens een specialist om een bedrag rond de miljoen euro.

Het heeft de schijn dat milieudelicten door gemeentes bewust door de vingers worden gezien omdat zijzelf anders in de problemen komen.

Nieuw rapport

30 maart is er weer een rapport naar buiten gekomen, ditmaal van Tsjechische onderzoekers waarin zij duidelijk aangegeven dat er kankerverwekkende stoffen worden aangetroffen in het granulaat.

Zou het wellicht toch ook schadelijk zijn voor de vele gebruikers?

Dan volgt de vraag…

Moeten we wel willen blijven voetballen op kunstgras met rubbergranulaat? En wat zijn eventueel de alternatieven?

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontwerp & realisatie Guido Seisveld.